De kaars als spiegel

Door: Merel Jansen

Wist je dat al het leven voortkomt uit licht? Het is in ieder geval een voldongen feit dat er geen leven mogelijk is zonder licht. Probeer je maar eens voor te stellen wat er zou gebeuren als de zon nooit meer schijnt. In donkere tijden wordt nog eens extra duidelijk wat de kracht van licht kan zijn. In oude tradities en esoterische geschriften staan genoeg rituelen beschreven die werken met de kracht van licht. Er is een hele bekende en veelgebruikte vorm van magie dat werkt met de kracht van het licht, namelijk: Kaarsenmagie. Het brandden van een kaarsje is een uitstekende manier om je weg te vinden naar je eigen Innerlijke Licht: Het vuur dat altijd in ons brandt. Het Levensvuur.

Misschien is het langdurig kijken in een vlam wel een van de meest mystieke vormen van kaarsenmagie. Het is een manier van mediteren, ontspannen, en voorspellen. En zoals dat gaat bij heel veel spirituele onderwerpen, het valt haast niet uit te leggen in woorden wat het is en hoe het werkt. Het is iets dat je zelf zult moeten ervaren. Daarom heb ik een 'recept' uitgeschreven voor hoe je deze vorm van magie zelf kunt uitvoeren.

Voorbereiding

Zet een rustgevend (meditiatie) muziekje aan. Zorg dat je gemakkelijke, niet knellende, kleding draagt. Voor de echte magie liefhebbers: het is goed mogelijk en ook zeer passend om deze kaarsenmagie/meditiatie naakt uit te voeren. Je stelt je op dat moment heel kwetsbaar op, en je geeft jezelf op dat moment letterlijk aan jezelf bloot. Houdt er in dit geval wel rekening mee dat de oefening wat heftiger kan zijn. Gebruik een stevige kaarsenhouder en een witte kaars. Wit is het licht zelf en is daarmee neutraal en zuiver. Pak een doosje lucifers en leg deze naast de kaars. Je kunt, als je dit prettig vindt, de ruimte en jezelf, eerst zuiveren met (salie)wierook.

Toepassing

Ga op een stoel zitten met je blote voeten plat op de grond. Maak even contact met aarde en adem een aantal keren diep in en weer uit. Bij iedere uitademing kun je een koord visualiseren die, vanuit je stuitje, diep de aarde in gaat en zich daar verankerd. Als je het idee hebt dat je goed contact hebt gemaakt met de aarde dan kun je een lucifer uit het doosje pakken. Steek de lucifer aan, terwijl je visualiseert dat de vlam die ontstaat jouw energie is. Gaat het aansteken van de lucifer gemakkelijk? Moet je veel kracht zetten om het houtje te laten brandden? Of breekt de lucifer? Verzin een manier waarop het aansteken van de lucifer wat makkelijker gaat.

Zien in de vlam

Steek vervolgens de kaars met de brandende lucifer aan en kijk even rustig in de vlam. Hoe beweegt de vlam. Danst zij druk heen en weer? Maakt zij zichzelf heel groot, of juist heel klein? Welke kleuren kun je allemaal ontdekken in de vlam? Probeer al deze dingen zoveel mogelijk te onthouden, of schrijf ze, als het je niet teveel uit je concentratie haalt, op. Probeer zoveel mogelijk te zien in de vlam, en haal alle informatie eruit die je erin ziet. Hou dit ongeveer 10 minuten vol.
Je zult merken dat je uiteindelijk een wordt met de vlam. Laat dit maar gebeuren…

Jouw levenslicht

Wanneer je denkt dat het genoeg is kun je de kaars voor je uitblazen. Houdt in gedachten dat dit jouw levenslicht is. Je kunt nu met je ogen dicht de nog brandende kaars voor je zien. Haal de brandende vlam naar binnen. Terwijl je de kaars voor je liefdevol uitblaast laat je het kaarsje in je verbeelding gewoon door brandden. Dit is jouw levenslicht, jouw innerlijk vuur.

Schrijf nu, als je dat nog niet hebt gedaan, alle ervaringen die je hebt gehad op. Stop het in een apart boek, en kies later in de week, of ergens verderop in de maand, een moment om het nog eens na te lezen. Wat herken je nu? Visualiseer nog eens het kaarsvlammetje dat je naar binnen hebt gehaald. Brandt zij nog steeds hetzelfde? Vindt je haar mooi, of zou je er toch liever nog iets aan willen veranderen?


© 2019 MEREL JANSEN ALL RIGHTS RESERVED