Wat is er zo bijzonder aan deze volle maan?

Door: Merel Jansen

Donderdag 21 maart is het, net als iedere maand, volle maan en jawel; uiteraard hebben we weer te maken met een hele bijzondere. Dit keer komt dat omdat volle maan samenvalt met Ostara, de lente-equinox. Dit betekent dat de dag precies even lang is als de nacht. De dagen gaan vanaf nu weer lengen. Leuk allemaal, maar wat heeft dit precies met deze volle maan te maken?

Ostara is de naam van een Germaanse Godin. Op plaatjes zie je haar vaak afgebeeld met een ei en een haas. Dit doet natuurlijk meteen sterk denken aan Pasen. De vruchtbaarheidsgodin Ostara staat symbool voor het licht en een nieuw begin. Laat het nu net zo zijn dat deze volle maan ‘Eimaan’ heet. En de Eimaan staat voor zorg en bescherming. Het is nu een goede tijd om heel voorzichtig nieuwe plannen kenbaar te maken aan de buitenwereld. Je mag je innerlijke proces en groei aan de wereld kenbaar maken, maar bescherm je dromen.

Praktisch en realistisch

Deze tijd staat voor mogelijkheden, kansen, ontwikkelingen en groei. Je kunt nog eens overwegen wat wel en niet haalbaar is voor de toekomst. Probeer hierbinnen juist gebruik te maken van je beperkingen. Een beperking maakt ieder mens uniek. Probeer niet om verstrikt te raken in gepieker en getwijfel. Wees praktisch en realistisch. Wat heb je nodig om jou plannen uit te kunnen werken?

De aarde wakker maken

Astronomisch gezien begint de lente op 21 maart en deze duurt tot 20 juni. De lente-equinox valt dus samen met deze volle maan, maar wat kunnen we daarmee? Vroeger vierden mensen de overgang van het donker naar het licht onder andere door optochten te houden terwijl er met stokken op de aarde werd geslagen. De bedoeling was om zo de aarde wakker te maken. Sommige mensen vieren Ostara door zich aan oude tradities van het Elfenvolk te houden. Het is dan gebruikelijk om eten, zoals melk, kaas, boter, cake of slagroom voor de elfen buiten te zetten.

Het haasje

Het symbool van de haas is onlosmakend verbonden met de godin Ostara. De haas heeft te maken met de energie van vruchtbaarheid, en de haas wordt ook geassocieerd met de maan. Sommige mensen schijnen namelijk een haas in de maan te zien. Normaal gesproken is er overdag geen haas te bekennen, maar in maart tijdens de paartijd laat de haas zich heel vaak zien. En wist je trouwens dat een vrouwtjeshaas opnieuw kan worden bevrucht terwijl zij gewoon nog zwanger is? Het woord Ostara, Eostre of Easter lijkt bovendien erg op de naam van een vrouwelijk hormoon genaamd Oestrogeen. Al deze namen zijn uiteindelijk terug te herleiden tot het Germaanse woord: Oosten.

Een vleugje magie

Al met al is deze volle maan en lente-equinox een ideale tijd voor een vleugje magie. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor alles wat je maar wenst. Zo kun bijvoorbeeld een ei rood verven. Rood is de symbolische kleur voor het leven en de godin. Het ei zelf staat symbool voor het hele universum. Je kunt je wens vervolgens op het ei schrijven en er een pentagram of (voor wie wat meer met de elfen heeft) het septagram op tekenen. Het ei is dan je focus punt. Wat je in je verbeelding kunt creëren kun je ook op fysiek niveau laten manifesteren. Ik zeg: ''Appeltje .....''