Grensoverschrijdend gedrag?

Door: Merel Jansen

Vrijwel iedereen kent het wel: Ineens begeef je je in een moment waarop je geconfronteerd wordt met gedrag van iemand anders, wat je eigenlijk helemaal niet wilt. Zeker als spiritueel therapeut is dit een erg lastige kwestie. Je wilt de cliënt ‘niet verkeerd begrijpen’ maar anderzijds moet je ook voor jezelf duidelijk zijn en je eigen ruimte blijven beschermen. Het kan verwarring en grote twijfels bij de behandelaar teweeg brengen. Wat doe je in zo een situatie en hoe ga je hiermee om?

Je hebt het misschien wel eens meegemaakt: Een cliënt mist liefde en denkt dit helemaal in jou als therapeut gevonden te hebben. Zeker als energetisch therapeut is dit een zeer lastige kwestie omdat er niet alleen met aanrakingen wordt gewerkt, maar deze aanrakingen ook nog eens vanuit universele energie en dus vanuit ‘liefde’ worden gedaan. Maar wanneer gaat iets te ver?

Handtastelijk

Er is een fundamenteel verschil tussen liefde en seks. Het wordt dus tijd om je grenzen aan te geven op het moment dat de cliënt seksueel getinte opmerkingen of vragen plaatst bij wat je doet, of nog erger: de cliënt handtastelijk wordt. Het kan ook zijn dat de cliënt van jou verwacht dat je verder gaat dan behandeltechnisch de bedoeling kan en mag zijn. Maar wat kun je nu precies doen op het moment dat je hiermee geconfronteerd wordt? Hoe anticipeer je hier zo snel mogelijk op?

Geen twijfel over mogelijk

Als jij het gedrag als storend, vervelend, of bedreigend ervaart, dan is dat ook zo. Punt uit. Daar is geen twijfel over mogelijk. Spreek de cliënt dan ook altijd direct aan op zijn of haar gedrag. Wees heel duidelijk en probeer daarbinnen om bij jezelf te blijven. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘’ Ik vind het vervelend dat je mij aanraakt. Ik wil niet dat je dit doet.’’ Je mag er ook een consequentie aan verbinden als de persoon hier niet onmiddellijk mee stopt. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen: ‘’Als je dit blijft doen dan staak ik de behandeling en dan zal ik je moeten verzoeken om te vertrekken.’’

Vermijd een discussie

Er is een hele grote kans dat de cliënt het op een ontkennen zet, en een zeer verbaasde reactie vertoont en de situatie bij jou probeert terug te leggen. Hij of zij zal zich waarschijnlijk afvragen hoe je erbij komt dat… In dit geval mag je de boodschap nogmaals herhalen. Vermijd een discussie. Jij hebt het zo ervaren: daar is geen twijfel over mogelijk. Er is niemand, maar dan ook niemand, die dit voor jou kan ontkennen.

Goed voorbereid

Soms is het mosterd na de maaltijd, maar het is natuurlijk zinvol om je van te voren alvast te bedenken wat je zou kunnen doen als je in een dergelijke situatie terecht komt. Je kunt een soort plan bedenken. Dit zorgt er over het algemeen voor dat je je veiliger voelt. Is je behandelruimte thuis? Of begeef je je in een behandelcentrum? Welke hulp van buitenaf kun je eventueel inschakelen? En, als je iets is overkomen tijdens het behandelen waar je psychisch last van blijft houden, kun je dit dan ook in vertrouwen met iemand bespreken?

Intervisie

Het is slim om jezelf aan te sluiten bij een intervisiegroep bestaande uit verschillende therapeuten die op hun eigen manier, maar op jouw gebied, hetzelfde doen. Zij kennen de doelgroep het beste, en zij hebben zelf ook ervaring met behandelen. Van elkaar kun je leren.