Septagram

Een septagram, of heptagram, is een zeven puntige ster. Door de eeuwen heen heeft dit symbool vele betekenissen gehad. In de Hermetische Kabbala symboliseerde de ster bijvoorbeeld de kracht van liefde en stond zij in verband met Netzach en de overeenkomstige planeet Venus. Binnen het christendom staat zij symbool voor bescherming en voor de zeven dagen van de schepping, en daarmee voor de perfectie van God.
De zevenpuntige ster werd door middeleeuwse alchemisten als symbool gebruikt voor de zeven alchemistische metalen, en hun overeenkomstige planeten.

Zeven
Er zijn zeven muzieknoten, zeven kleuren van de regenboog, en natuurlijk zeven energie centra (chakra's), en zo zijn er nog vele andere (heilige) dingen die in groepen van zeven komen.


Elven Ster
Voor de geometrie kenners: het 7/3 septagram (het getal 3 geeft de afstand tussen de punten aan) is een veel voorkomend symbool in het neo-paganisme. Zij noemen het septagram ook wel de Elven Ster. De ster staat symbool voor het geloof in natuurgeesten. Dit laatste hoeft niet in alle gevallen letterlijk genomen te worden.

Zo boven zo beneden, zo binnen zo...
De zeven punten staan ook wel voor: Noord, oost, zuid, west, boven, beneden en binnen...
De binnenwereld geeft de verbeelding aan. Een verborgen plaats in ons zelf, de onderwereld: het onderbewuste.
Het septagram zou hiermee een toegangspoort tot andere onzichtbare rijken zijn.

De ''Feary Star'' wordt vaak gebruikt als aanvulling op het pentagram. Het pentagram staat voor aardse magie en het septagram vertegenwoordigd (planetaire) hemelse magie.

© 2019 MEREL JANSEN ALL RIGHTS RESERVED